Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zn: "hledá se lepší život" aneb o jedné ukrajinské rodině v Čechách

Strávit několik týdnů v provizorním ubytováním je úplně jiná disciplína než si obstarat vyhovující bydlení a zařadit se v Česku do pracovního procesu.  

Odkládám si zde další zážitky a postřehy z pomoci jedné ukrajinské rodině od Charkova a Kyjeva. První tři týdny války vyčkávali ve svých domovech, než se rozhodli je opustit. Nakonec se na cestu vydali v pěti, čtyřčlenná rodina a babička dětí. Po příchodu do Česka strávili pár dní v Praze, poté našli útočiště ve starém mlýně v jižních Čechách. Po asi dvou týdnech se samotná rodina, bez babičky, přesunula na centrální místo asistence do Plané u Budějovic a pak k nám.

Otec "naší" rodiny Dyma je z oboru polygrafie. Snaží se od začátku najít uplatnění ve své profesi nebo alespoň v příbuzné. V Praze, kde strávili prvních pár dní, by odpovídající práci našel, ale nepoštěstilo se mu to samé s ubytováním. Proto přesun do jižních Čech. Byt, který jsme poskytli, je miniaturní, ale obě děti jsou ještě malé, a tak se rodina vejde. Seznamujeme je s nevlastním bratrem mého muže, který bydlí v místě a umí dobře rusky, strávil totiž za studentských časů několik měsíců v Oděse. Je to pro ně vítaná spojka už proto, že my bydlíme v jiném kraji a asistovat můžeme pouze na dálku.

Že má rodina v Čechách také babičku se dozvíme až později od bratra, můj muž ovládá ruštinu jen základně a tak mu některé informace zcela unikají. Do malého bytu se k synovi už nevejde, což pochopíme, že není až tak na škodu, protože předchozí několikatýdenní společné martýrium zanechalo v rodinných vztazích jakési neshody. Je ale jasné, že syn by si přál mít matku blíže, ta totiž není úplně fit a ze zapadlé samoty se do civilizace nedopravuje zrovna hladce. 

Ráda bych pomohla, ale nějak nezbývá energie k aktivnímu zapojení, a tak nechávám událostem volný průběh. A řešení se najde poměrně záhy. Bratr se zmiňuje o volném bytě své ženy v Budějovicích, který mají v úmyslu také nabídnout uprchlíkům. Je tak nasnadě, že nejlepším řešením by bylo přesunout rodinu do trochu většího a do našeho jednoho pokoje s kuchyňským koutem umístit babičku, která navíc ještě očekává příjezd své dcery z Polska.

Po pravdě se mi do "škatulata hýbejte se" zprvu moc nechce. Jak jsme daleko, je každá logistika ne otázkou pár hodin, ale celičkého dne, kdy pět hodin strávíte jen na cestě tam a zpět. Žádost na přesun také od nich nezazní přímo, dobírají se k ní jakousi diplomatickou oklikou, je jim zkrátka hloupé si říkat o další pomoc. Nicméně je jasné, že by si to přáli. Někteří lidé, a slyším kolem sebe takové hlasy stále častěji, mohou na tuto situaci pohlížet tak, že si řeknou "a co by ještě chtěli? už se jim pomohlo dost, sami máme málo!". Lze to však brát i jinak. To, že si chtějí zařídit život lépe, jak to jen okolnosti v dané chvíli umožňují, je dobrá zpráva. To, že mají ambice a touhu po lepším pro sebe a hlavně pro svoje děti je totiž nanejvýš lidské a pro naši společnost to může být jen přínosem. Vždyť nakonec kdo může v naší zemi říci, že nemá žádnou možnost či příležitost změnit svůj život k lepšímu? Lidem kteří toto tvrdí často schází především vůle ke změně, o co jednodušší je si pouze stěžovat! 

Akce kulový blesk nakonec proběhne celkem hladce. Babička se nám zdá jako poměrně nezlomná žena, která si zažila své a na rozdíl od "mladých" ji žádná situace nevyvede nijak více z míry. Také s prací živitele rodiny se blýská na lepší časy. Po několika neúspěšných pokusech v tiskárnách v Budějovicích si ho bere pod křídla bratr, který má firmu zabývající se vyšíváním na textil. Dyma projde zkušebním zadáním a nyní ho čeká kolečko, aby poznal, co a jak se ve firmě dělá a postupně se zaučí na pozici, kde bude mít za úkol převádět grafické návrhy do samotných zadání výšivek. 

Příležitost byla dána, hozená rukavice zvednuta, a teď už je naším úkolem jen přihlížet a držet jim palce v novém začátku. Věřím, že to zvládnou.

 

 

 

Autor: Tereza Květoňová | středa 13.4.2022 7:58 | karma článku: 23,53 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Tereza Květoňová

Jak přežít venkov - čtení na pokračování: Kohout na útěku

Slepice jsme si na mlýn pořídili za covidu. Byla to prozřetelná investice. Vajíčka za těch pár let zdražila více než dvojnásobně. Kohouty jsme měli za tu dobu celkem tři.

6.2.2023 v 9:50 | Karma: 24,18 | Přečteno: 634x | Diskuse| Společnost

Tereza Květoňová

Jak přežít venkov - čtení na pokračování: Kolo

Bydlení na venkově má nespornou výhodu pro vášnivé cyklisty, co se rádi kochají krajinou. Nemusíte se harcovat nikam mimo město, prostě nasednete na kolo a už se v ní projíždíte.

31.1.2023 v 21:15 | Karma: 15,73 | Přečteno: 649x | Diskuse| Osobní

Tereza Květoňová

Povolební uspořádání vyvolávají emoce nejen ve velkých městech

V naší malé vesnici, která čítá jen něco málo přes sto stálých obyvatel, bylo už několik let, co se vedení obce týče, poněkud zatuchlo. Rozhodli jsme se proto s několika dalšími nespokojenými sestavit kandidátku. Co to přineslo?

9.11.2022 v 14:14 | Karma: 12,93 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tereza Květoňová

Kdo šetří nebude mít za tři, ale přežije zimu

Léto se nám nemilosrdně nachýlilo ke konci, loučí se s námi chladně, a tak mnozí již museli začít topit. A debaty o nadcházející topné sezóně, která se nám zaryje hluboko do peněženek, jsou tak častým námětem hovorů.

22.9.2022 v 11:15 | Karma: 25,37 | Přečteno: 2809x | Diskuse| Společnost

Tereza Květoňová

Pani, já se vám teda divim, že tomu Fialovi věříte!

Pan premiér pronesl k lidu mimořádný projev a reakce politiků a komentátorů na sebe nenechaly čekat, je jich plný internet. A jeho slova řeší zhusta i obyčejný lid.

24.6.2022 v 15:29 | Karma: 46,61 | Přečteno: 23063x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2821x
Pozorovatelka, socioložka, máma dvou dětí, učitelka občanské nauky, podnikatelka a pečovatelka o širší rodinu, se kterou žiji na samotě u lesa, blízko jedné malé zapadlé vesničky v západních Čechách.

Seznam rubrik