Plynem topit či netopit, toť otázka

29. 04. 2022 9:43:07
V rodném domě mého muže, ve kterém máme několik nájemních bytů, jsme minulý rok v létě vyměnili starý plynový kotel za zbrusu nový. A ten, jako kdyby slyšel Putinovy výhrůžky o uzavření kohoutků, přestal minulý týden topit.

Poruchy tohoto typu mám obzvláště ráda, protože žijeme asi 150 kilometrů daleko, a řešit něco takového na dálku bývá někdy dost výživné. Nejdříve se tedy snažím zjistit, co přesně se s kotlem stalo. Od jedné z nájemnic se dozvídám, že na kotli svítí chyba 118 a že si v manuálu přečetla, že jde o pokles tlaku v systému. Teoreticky by tedy mohlo stačit dopustit vodu, ale ona neví, kde přesně to udělat, žádný kohoutek nevidí.

Dobře, říkám si. Kotel instaloval E-ON, tak ať si ho zprovozní, je určitě ještě v záruce. Volám na E-ON, je víkend, pod havárie plynu to nespadá, takže mám smůlu. Píšu tedy e-mail. V pondělí se mi skutečně ozve pán, a to přímo z montážní firmy. Popisuji mu závadu a on mi mile vysvětlí, že v tomto případě jde o uživatelskou obsluhu a musíme si to "opravit" sami. Když o tomto řešení trochu pochybuji, ptá se, zda máme v domě nějakého muže. Načež mu zase já mile vysvětluji, že plynem se v tuto chvíli vytápí tři byty, v nichž bydlí manželé z Vietnamu, ukrajinská babička a zmíněná nájemkyně, která si s kotlem neví rady.

Nakonec se vše podaří vyřešit přes souseda, který objeví malou plastovou černou páčku na dopouštění vody (ty velké kovové, červené, které jste nemohly přehlédnout, už asi nefrčí) a vše je zase v rychtyku, plynoměr se točí, v bytech je teplo. Zdálo by se, že je vše zažehnáno, ale právě teď nastává prostor na hamletovskou otázku. Praktické věci okolo domu řeším já, můj muž je přes ideovou část. A protože ví, že musí být na tomto poli opatrný, lehce naťukává, jestli bychom se nemohli výhledově plynu zbavit, že topit plynem z Ruska mu jde proti srsti. "Ale vždyť ten kotel je prakticky fungl novej," hlesnu přízemně.

Nebudu vás napínat, řešení zdaleka ještě není na stole. Začali jsme ale pomalu zjišťovat, jaký druh vytápění by byl pro dané prostory vhodný a jakou výši investice by to znamenalo. Naštěstí jsme při poslední rekonstrukci dali do dvou malých podkrovních bytů elektrokotle (a stačili zafixovat dobrou cenu elektřiny), a to nikoliv kvůli Putinovi (válka ještě nezuřila), ale z čistě praktických, že jsme nechtěli zasahovat do plynových rozvodů, což by si vyžádalo velký projekt na stavební úřad a další komplikace. Řešíme tedy "jen" dva byty v patře a jeden v přízemí.

Zatím se zdá, že třeba tepelné čerpadlo, které je ale vhodné spíše jen do bytu v přízemí, by vyžadovalo velkou investici s ne úplně jasnou dobou návratnosti. Pořídit do velkého bytu obyčejný elektrokotel by znamenalo výrazně vyšší náklady na vytápění, a to nájemníkům ideovými argumenty vysvětlovat nechcete, i když je jasné, že za energie si připlatí tak jako tak. A už vůbec nepřipadá v úvahu, že bychom se vrátili ke kotli na tuhá paliva, který stále dlí v jednom ze sklepů a u něj odpočívá hromada uhlí. Asi jediný, kdo by z domu zvládl jeho obsluhu je Elena z Ukrajiny, o které ale nevíme, jak dlouho u nás zůstane.

Nemyslím si, že brzy přijdeme na nějaké jednoduché spásné řešení, které v pohodě ufinancujeme. Ale důležité každopádně je, o tom přemýšlet a udělat si reálnou představu, jak by se dalo plynového kotle aspoň trochu elegantně zbavit.

Autor: Tereza Květoňová | pátek 29.4.2022 9:43 | karma článku: 14.25 | přečteno: 743x

Další články blogera

Tereza Květoňová

Jak přežít venkov - čtení na pokračování: Kohout na útěku

Slepice jsme si na mlýn pořídili za covidu. Byla to prozřetelná investice. Vajíčka za těch pár let zdražila více než dvojnásobně. Kohouty jsme měli za tu dobu celkem tři.

6.2.2023 v 9:50 | Karma článku: 23.88 | Přečteno: 634 | Diskuse

Tereza Květoňová

Jak přežít venkov - čtení na pokračování: Kolo

Bydlení na venkově má nespornou výhodu pro vášnivé cyklisty, co se rádi kochají krajinou. Nemusíte se harcovat nikam mimo město, prostě nasednete na kolo a už se v ní projíždíte.

31.1.2023 v 21:15 | Karma článku: 15.73 | Přečteno: 649 | Diskuse

Tereza Květoňová

Povolební uspořádání vyvolávají emoce nejen ve velkých městech

V naší malé vesnici, která čítá jen něco málo přes sto stálých obyvatel, bylo už několik let, co se vedení obce týče, poněkud zatuchlo. Rozhodli jsme se proto s několika dalšími nespokojenými sestavit kandidátku. Co to přineslo?

9.11.2022 v 14:14 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 389 | Diskuse

Tereza Květoňová

Kdo šetří nebude mít za tři, ale přežije zimu

Léto se nám nemilosrdně nachýlilo ke konci, loučí se s námi chladně, a tak mnozí již museli začít topit. A debaty o nadcházející topné sezóně, která se nám zaryje hluboko do peněženek, jsou tak častým námětem hovorů.

22.9.2022 v 11:15 | Karma článku: 25.37 | Přečteno: 2809 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2821

Pozorovatelka, socioložka, máma dvou dětí, učitelka občanské nauky, podnikatelka a pečovatelka o širší rodinu, se kterou žiji na samotě u lesa, blízko jedné malé zapadlé vesničky v západních Čechách.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...