Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přežít venkov - čtení na pokračování: Kohout na útěku

Slepice jsme si na mlýn pořídili za covidu. Byla to prozřetelná investice. Vajíčka za těch pár let zdražila více než dvojnásobně. Kohouty jsme měli za tu dobu celkem tři. 

První byl agresivní na děti, nalétal jim na záda a snažil se je klofnout do hlavy. Neprodleně šel na pekáč. Druhý se bál slepic, které měl hlídat. Polapil ho nakonec jestřáb. Třetí nevybíravě šikanoval své družky. Skončil na víně.

Čtvrtý kohout se k nám dostal náhodou od zedníka, který nám nedávno obkládal sprchový kout u sauny. Když mě viděl jít po dvoře s vajíčky, zapředli jsme řeč o slepicích. Když jsem zmínila, že nemáme kohouta, nabídl mi přebytečného ze svého hejna. Hned druhý den ho brzy ráno přivezl.

"Dejte ho rovnou do kurníku, ať vidí, kudy slepice lezou ven", poradil mi. Splnila jsem příkaz a zdálo se, že kohout ihned pochopil, kudy se má dostat po dlouhém žebříčku ven do výběhu. Totéž ale nesvedl naopak. Večer do kurníku zkrátka netrefil. Bylo třeba ho tam dostrkat ručně, čehož se chopil můj otec a syn. Ten mladší čekal v kurníku a po zezadu tlačeném kohoutovi chňapnul, ten se mu ale vysmekl a skončil v kurníku na zemi.

Kohout.

Syn ho tam s klidem jemu vlastním ponechal svému osudu, což znamenalo, že mu slepice celou noc kadily na hlavu. Což, jak musí všichni uznat, není zrovna nejvhodnější způsob, jak si budovat u slepic autoritu. Ráno kohout nenašel z podlahy cestu vzhůru, a tak bylo nutné ho znovu popohnat.

Syn pokládal za nutné, aby to provedl on, ale bohužel to vzal za špatný konec. Kohout se při pokusu chytit ho k smrti vyděsil, proběhl kolem něho a přes zasněžený dvůr přelétl směrem k tůjím u plotu. V uličce mezi nimi a plotem našel na chvíli útočiště, ve kterém ho Honza marně naháněl sem a tam. Nakonec to vzdal a přišel mi říct, že to sám nezvládne. Společně jsme pak rychle zjistili, že mu kohout v mezičase utekl pod brankou na louku.

Bylo jasné, že jeho polapení nebude na chvíli. Letěla jsem dovnitř pro brýle, protože už na dálku vidím mizerně. A Honzovi pro šálu, protože v mrazu vyběhl ven jen v tričku a bundě s rozbitým zipem.. a v mých červených pantoflích...Vracím se s vybavením na lov kohouta a vidím, jak se Honza na louce čím dál víc vzdaluje. Běžím za ním. Kohout je až na samém cípu louky, stojí na břehu potoka, v místě soutoku potůčku a odpadní strouhy ze mlýna. Pomalu se k němu oba blížíme, mírníme psa, aby ho nevyplašil.

Určitě se mu nebude chtít do tý studený vody, a tak ho chytíme, nemá kudy utéct", odhaduje chování kohouta Honza. "Hm, ale jestli se rozhodne potok přeletět, tak jsme v pr.....", odpovídám. A ani to nestačím doříct a kohout zjišťuje, že má křídla a ladně přeplachtí jezírko soutoku na druhou stranu. "Utíkej pro tátu, tohle sami nezvládneme", houknu na syna a směju se přitom jak blbá. Honza na mě zmateně kouká, asi ho překvapil můj smích. Tak trochu jako na pacienta psychiatrické léčebny na mě promluví: "Mami, já se omlouvám, tohle jsem fakt nechtěl".

Rychle se vracím ke kovovým traverzám které slouží jako provizorní přechod strouhy, přeběhnu na druhou stranu a škrábu se do stráně za kohoutem. Nikde ho nevidím. Po chvíli přibíhají další dva hledači. Domlouváme se, že je třeba ho nahnat zpátky ke stavení a pak do výběhu. Hledáme kohouta nějakou dobu ve dvorcích mezi chatami. Kohout nikde. Po chvíli slyšíme od jedné kůlničky kvokání, dezertéra vypátrala naše čuba. Rychle se svoláme, kohout se ocitá v koutě jednoho přístavku, je šance ho chytit. Ale ani tentokrát to neklapne, je příliš vyděšený a rychlý...

Nicméně se nám ho po chvíli podaří nahnat na silnici vedoucí nad strání ke mlýnu. Kohout pádí dolů do zatáčky k našemu stavení a pařátky se mu legračně smekávají po namrzlé silnici. Za ním běží můj syn v mých červených pantoflích a s vlající, špatně uvázanou, růžovou šálou, pak se nemotorně klouzám já a peloton uzavírá můj muž, který na mě volá "ty vo..e to je prča, Homolkovy hadr..."

Když se dostane kohout na úroveň stavení, celkem překvapivě zahybá ze silnice k pražcovým schůdkům vedoucím k naší brance. Proběhne tuto pomyslnou cílovou pásku a ocitá se na dvoře. Vbíháme udýchaně za ním. Útočiště tentokrát nachází pod naší kolnou, kde skladujeme různé věci. Chceme ho v klidu a pomalu přimět, aby prošel do výběhu otevřenou kovovou brankou v koutě mezi stodolou a kolnou. Ale kohout už nám nevěří ani nos mezi očima. Ustrašeně vlétne na hromadu dříví, na níž kdosi položil velký černý plastový květináč.

Kohout se chce dostat ještě výš a sedá si na okraj nádoby. Ale je příliš těžký, převáží vratce stojící květináč a ten se s rachotem sesune z hromady dříví a uvězní pod sebou i milého kohouta. "Tak vidíš, nakonec se chytil sám", směje se můj muž a tentokrát už s jistotou pevně drží uprchlíka a šup s ním k jeho kamarádkám. Honza ke mě přichází a hodnotí naše dopolední povyražení slovy: "Mami, to bylo tak super. Já chci ještě někdy chytat kohouta!"

Navrhovala jsem pojmenovat kohouta Kajínek, ale neprošlo mi to :)

 

Autor: Tereza Květoňová | pondělí 6.2.2023 9:50 | karma článku: 24,18 | přečteno: 634x
  • Další články autora

Tereza Květoňová

Jak přežít venkov - čtení na pokračování: Kolo

Bydlení na venkově má nespornou výhodu pro vášnivé cyklisty, co se rádi kochají krajinou. Nemusíte se harcovat nikam mimo město, prostě nasednete na kolo a už se v ní projíždíte.

31.1.2023 v 21:15 | Karma: 15,73 | Přečteno: 649x | Diskuse| Osobní

Tereza Květoňová

Povolební uspořádání vyvolávají emoce nejen ve velkých městech

V naší malé vesnici, která čítá jen něco málo přes sto stálých obyvatel, bylo už několik let, co se vedení obce týče, poněkud zatuchlo. Rozhodli jsme se proto s několika dalšími nespokojenými sestavit kandidátku. Co to přineslo?

9.11.2022 v 14:14 | Karma: 12,93 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tereza Květoňová

Kdo šetří nebude mít za tři, ale přežije zimu

Léto se nám nemilosrdně nachýlilo ke konci, loučí se s námi chladně, a tak mnozí již museli začít topit. A debaty o nadcházející topné sezóně, která se nám zaryje hluboko do peněženek, jsou tak častým námětem hovorů.

22.9.2022 v 11:15 | Karma: 25,37 | Přečteno: 2809x | Diskuse| Společnost

Tereza Květoňová

Pani, já se vám teda divim, že tomu Fialovi věříte!

Pan premiér pronesl k lidu mimořádný projev a reakce politiků a komentátorů na sebe nenechaly čekat, je jich plný internet. A jeho slova řeší zhusta i obyčejný lid.

24.6.2022 v 15:29 | Karma: 46,61 | Přečteno: 23063x | Diskuse| Společnost

Tereza Květoňová

Narovnejte se a dejte si ruce do bábovičky!

Na školách právě probíhá focení třídních kolektivů. Za nás, v osmdesátkách, jsme se na pokyny učitelek vzorně vyřadili, cvak a bylo to. Dnes existují už přístupy přátelštější, ale pořád se najdou i ty hodně rigidní.

16.6.2022 v 11:00 | Karma: 9,74 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2821x
Pozorovatelka, socioložka, máma dvou dětí, učitelka občanské nauky, podnikatelka a pečovatelka o širší rodinu, se kterou žiji na samotě u lesa, blízko jedné malé zapadlé vesničky v západních Čechách.

Seznam rubrik