Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevadí me prodávat vajíčko za pět Kč, vadí mě kupovat ho za pět Kč

1 0
možnosti

Nojo. Kdyř se velké lány kvůl i nesmyslům rozdělují na kousky, městští zelení aktivisti adorují všelijaké bio a eko chovatele aq nejraději by byli, kdyby ti lidi na vesnici ta pole obdělávali ručně motykami, protože to prý nejméně emituje oxid uhličitý, Náš eurohujerský a antibabišistický ministr zemědělství prosadil zastropování dotací, takže velcí pěstitelé dostanou na hektar méně, tak se nedá divit, že je tak obrovský potenciál na zdražování potravin. :-(A to ještě ministr zemědělství v diskuzích hloupě aktivisticky perlí, že u nás na jednoho obyvatele statisticky připadá asi 600 kilo spotřebovaných potravin za rok a že (přímo nevyřčeno) aby se přestalo plýtvat, je žádoucí potraviny ještě zdražit.

Vyhrajou potom ty země, co tyto nesmysly překonají a umožní tak ekonomické fungování velkých zemědělských podniků. Až řádově větších než agrofertí podniky. Firmy, kde na velkých lánech uživí třeba stroje s GPS řízením s přesností na centimetry bez řidiče nebo stroje, které umí na jendom velkém poli střídat řádky dvou i tří plodin, umí je díky přesné navigaci ošetřovat i sklízet, takže na těch polích se už nepěstuje monokultura. Nebo stroje, co umí díky počítačovému rozpoznávání obrazu poznat na poli, jestli rotzlina je plevel nebo jestli rostlina je napadena škůdcem a přesně podle toho bodově dávkovat správný pesticid.

V oblasti živočišné výroby potom vyhrají ty země, co umožní provozovat chovy v počtch desítek tisíc kusů drůbeže, prasat krav atd, kde mohou používat v těch halách modernéí počítačem řízené prostředí, individuálně skládanou krmnou dávku z desítek složek, moderní laboratoře kontinuálně vyhodnocující složení krmiv, prostředí, produkovaných exkrementů atd.

Protože jedině velkoprovozy mohou investovat do zavádění nových pokrokových metod výroby a současně je využívat tak, že ta produkce je skutečně levná.

1 1
možnosti

A ptáci, hmyz včetně včel, žížaly a všechno to ostatní, co vypadá jako nepotřebné, ale ve skutečnosti je to životně důležité, to všechno půjde do háje a vzápětí pak i naše velkopodnikatelské člověčenstvo. Ale vyhrajeme na velkých lánech, to jo. Kdeže já už tuhle ptákovinu slyšel?

0 0
možnosti

paní učitelko a taky chovatelko. Zdražování je na postupu a ještě půjde hore a logicky potraviny, který byly podhodnoceny a vajíčka tuplem. Takže se nestyďte za biologické vaše vejce chtít 5 Kč- to by aspoň něco pokrylo. Ono to přijde- lidi vyhazují a je třeba přitvrdit. Jinak se nic nemění! A buďte ráda, že jste na chalupě a něco si ama vypěstujete, vychováte- všeichni to nemají.

0 0
možnosti

No nevím. Když má dnes v okolí ty jestřáby, tak buď bude chovat ty slípky čistě jen uvnitř kurníku nebo v malé voliéře, což bude hodně pracné a současně ty vejce budou oproti klecovým v průměru méně kvalitní, protože v hejnovém chovu slepic máte vždy nějakou desítku procent diskriminovaných slepic, které ostatní nepouští ke žrádlu a které tak produkují výrazně nekvalitní vejce. A v uzavřeném malém prostředí se tato nevýhoda hejnového chovu ještě zvýrazňuje. takže nekvalitní vejce, které budou vycházet na těch třeba 5 korun.

Nebo zakryje sítěmi půlku zahrady, potom slepice budou žít na trávě a diskriminovaná část hejna bude na tom výrazně lépe, takže ty vejce budou kvalitnější. Ale oproti chovatelům, kde jestřáby myslivci v minulosti důkladněji vystříleli nebo je dnes ještě načerno střílejí, bude čelit otázkám, proč ona ty vejce prodává za 7 - 8 korun kus, zatímco ti druzí chovatelé je mohou prodávat za 5 Kč za kus.:-/

0 1
možnosti

ja je za 5 nekupuju, kupuju domaci za 5,5 :-)

2 0
možnosti
Foto

Zdražuje se chleba ze pšenice, která se sklidila loni a byla po sklizni k mání za poloviční cenu, než dnes. Co způsobilo ten nárůst? Ropa už také byla za 100 dolarů za barel a cena nafty se tehdy pohybovala kolem 37 Kč/litr. Proč byla teď za víc než 50 Kč? Naši dobří rodáci nelenili.

10 0
možnosti

Možná Vám to uniklo, ale cena benzínu na čerpacích stanicích opravdu nezávisí na ceně ropy, ale na ceně benzínu na rotterdamské burze. Cena motorové nafty je od něj odvozená. Cena dále závisí na kurzu dolaru, dopravních nákladech atd.

0 0
možnosti

Slepičky jako domácí mazlíček jsou lepší, než pejsek (pejskaři prominou). Slepička snese vajíčko, neočurává rohy i ten bobeček je dobrý na hnojení. Než jsem to dopsala, slyšela jsem "svá ke svým". Co tím chtěli říct?8-o

1 1
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2821x
Pozorovatelka, socioložka, máma dvou dětí, učitelka občanské nauky, podnikatelka a pečovatelka o širší rodinu, se kterou žiji na samotě u lesa, blízko jedné malé zapadlé vesničky v západních Čechách.

Seznam rubrik