Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Naši předci byli zvyklí šetřit -ale teď se šetření příliš nevyplácí: po zateplení budovy jsem přes zimu pouštěl topení minimálně a měl jsem vždy vysoké přeplatky; pak se nějak změnil vzorec pro rozpočítávání vytápění v domě (snad v rámci "povinné" solidarity s těmi, kteří topili hodně) a přeplatky jsou nyní sotva poloviční. A podobně dopadlo i šetření vodou a elektřinou - máš malou spotřebu, budeš platit vyšší tarif..

0 0
možnosti

Prostě trochu změníme chování. Lidi tu brečí, že nebudou mrznout (v 21 stupních :-D) nebo že nechtějí, aby jejich děti byly nemocné (z 21 stupňů), ale jsou to hloupé názory vycházející z toho, že jsme zvyklí naprosto zbytečně plýtvat. Žil jsem 2 roky na Novém Zélandu, 20 stupňů doma v zimě neměl nikdo a kupodivu, všichni jsou tam otužilí a zdraví. My Češi ale máme v povaze být proti všemu už ze zásady, aniž bysme přemýšleli o tom, jaký to má, nebo nemá smysl. Nebudeme chodit ven, ale jakmile se nařídil zákaz vycházení, nedalo se venku hnout. :-D

3 0
možnosti

Jak šetřit? Ještě před třemi lety byly plné noviny kotlíkových dotací, tak jsem si místo kotle na uhlí pořídil kotel na plyn. Politikové stejně vyhrožovali, že budou chodit po obcích a za topení uhlím budou drastické pokuty. Dva roky to šlo, pak přišla válka a zvýšení záloh o sto procent. Co mohlo následovat? Po skončení celodenních mrazů zatáhnout kohoutky na všech radiátorech s výjimkou jediné obytné místnosti. S jarními dny začalo topit sluníčko, kotel byl nemilosrdně vypnut. Stejně tak elektřina: vypnuty všechny nepoužívané spotřebiče a jejich pohotovostní režimy, nahrazena všechna svítidla led svítilnami. Místo vaření a pečení jen jídla do mikrovlnky. Snaha zapnout plynový kotel co nepozději, tak je lepší sedět ve slunečném pokoji, když slunce svítí, nebo navléknout dva svetry a pod ně termoprádlo. Pak jednou politikové nařídí zrušit plynové kotle a nařídí povinně fotovoltaiku. Dotace mizerné, perspektiva zadlužení se do konce života. Pak třeba přijdou jednou další politikové a zakáží fotovoltaiku. Jdeme ode zdi ke zdi. Neustále příkazy, vyhrožování, královské rady o třech svetrech. Jen jedno je jisté, vždycky ten, kdo káže vodu, pije víno.

2 0
možnosti

J18a98n 76A19b36r55t

22. 9. 2022 13:29

Topit v pohodě dle svého zvyku. Až přijde vyúčtování tak se buď zaplatí celé a nebo ho budu platit po částek. K přerušení dodávek plynu jsou vyjmenované důvody. Stačí platit nějakou částku a nemůžou nikoho odstřihnout od plynu. Cestou je i příklad Skotska kde faktury hromadně pálí před energ. úřadem.

2 3
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2821x
Pozorovatelka, socioložka, máma dvou dětí, učitelka občanské nauky, podnikatelka a pečovatelka o širší rodinu, se kterou žiji na samotě u lesa, blízko jedné malé zapadlé vesničky v západních Čechách.

Seznam rubrik